Kom igång med att använda R för att utföra dina analyser

De senaste åren har antalet användare ökat i raketfart och R är numera ett av de allra populäraste statistikprogrammen. Nu har du som medverkar på våra kurser under hösten möjligheten att gå från att vara nybörjare till att kunna utföra dina egna analyser i R.

Vi har även en kurs för dig som är nyfiken på AI där du lär dig hur det fungerar och vad som är möjligt att göra med tekniken idag. Du får även kunskap om hur utvecklingen kommer de ut de närmsta åren samt hur AI-projekt kan genomföras på bästa sätt.

Lär dig mer om AI och machine learning under hösten

Onlinekurs den 8 oktober eller 17 december

För vem passar kursen?
Doktorander, forskare, beslutsfattare, chefer och projektledare som är nyfiken på hur man kan använda AI i ett projekt eller helt enkelt bara vill få en bättre förståelse för ämnet.

Hur fungerar AI och machine learning?
Lär dig mer om vilka steg man behöver ta för att utveckla en fungerande modell. Vad är viktigt att tänka på när man ska planera för datainsamling, dataförberedelse samt träningen av AI-modellen?

Hur vet man att ett AI-system fungerar som det ska?
Få en förståelse för hur man validerar AI-modellen och säkerställer att den är redo att användas för att göra prediktioner baserat på nya data. Vad är viktigt att tänka på innan AI tillämpas på verkliga problem och utför uppgifter enligt de mönster den har lärt sig under träningen?

AI och machine learning
Online: 8 oktober eller 17 december
• Hur AI fungerar
• Utveckling & användning

R 1

Onlinekurs den 22–23 oktober eller på plats i Uppsala 10–11 december

Detta är en grundkurs utan krav på tidigare kunskap om statistik eller erfarenhet av programmet R. Du lär dig att kunna använda R för att importera och bearbeta data, beskriva data med hjälp av grafer och tabeller. Att förstå grunderna i hypotesprövning och konfidensintervall ingår även i kursen. Klassiska statistiska tester som t-test, icke-parametriska tester och chi-två-testet tas upp, tillsammans med moderna datorintensiva metoder som bootstrap.

R 1
Online: 22–23 oktober
Uppsala den 10–11 december
• Introduction to R
• Modern statistics

R 2

Onlinekurser: 2–3 oktober eller 5–6 november

Kursen ger dig en solid förståelse för moderna linjära regressions- och ANOVA-modeller. Vi kommer att titta närmare på hur dessa modeller fungerar och hur R kan användas för att bygga, visualisera och tolka dem. Kursen omfattar även icke-linjära regressionsmodeller som logistisk- och Poisson-regression. Inom överlevnadsanalys tittar vi på Kaplan-Meier kurvor och Cox regression. Kurser avslutas med Mixade modeller som används för att analysera data med upprepade mätningar på samma individer.

R 2
Online: 2–3 oktober eller 5-6 november
• Linear regression & ANOVA
• Advanced regression models

R 3

Onlinekurs: 9–10 oktober eller 26–27 november

Här lär du dig hur du visuellt utforskar data i R och skapar snygga grafer med det kraftfulla ggplot2-paketet. Vi tittar närmare på hur man kan identifiera outliers, använda visualisering för att identifiera trender och arbete med multivariata data. Kursen täcker också klusteranalys, faktoranalys och strukturella ekvationsmodeller (SEM). Lär dig hitta undergrupper i utforskande analyser, studera orsakssamband mellan variabler och förstå mekanismerna bakom orsakssamband.

R 3
Online: 9–10 oktober eller 26–27 november
• Visualisation & PCA
• Cluster analysis & SEM

Nyligen släpptes den andra utgåvan av Modern Statistics with R, skriven av vår statistiker Måns Thulin. Boken är den mest heltäckande introduktionen till programmering och statistik med R som finns ute på marknaden.

Modern Statistics with R ligger till grund för flera av våra R-kurser, som leds av författaren själv. Bland de ämnen som tas upp finns grundläggande statistiska koncept, R-programmering, visualisering, regressionsmodeller, överlevnadsanalys och strukturella ekvationsmodeller.

Läs mer om alla våra R-kurser

Nyheter

onsdag, oktober 2, 2024

Boka plats på våra höstkurser

Utbildningar i AI, SPSS och R som höjer kvaliteten på ditt statistikarbete

måndag, september 9, 2024

SPSS-kurser i Uppsala 2024

Vi varvar föreläsning med exempel, egna övningar och samtal runt de frågor som uppstår.

tisdag, september 3, 2024

Få värdefulla tips

Lär dig undvika vanliga fallgropar på våra lärarledda onlinekurser i september