Vanliga frågor

FAQ

Här är svaren på de vanligaste frågorna vi får som rör bokningar, våra kurser, statistikprogram och konsultation.
Om du inte hittar svar på dina funderingar här så kan du klicka här för att skicka frågan vidare till oss.

Bokningsfrågor

Kursfrågor

Dator och programfrågor

Konsultationsfrågor

Kan jag preliminärboka? Är inte helt säker på om jag får ledigt det datumet jag är intresserad av att gå.


Vi har ett val som heter förhandsbokning i vårt bokningssystem. När du väljer det alternativet bokar du kursen utan att välja datum. Du kan sedan i lugn och ro välja kursdatum när du hittar ett som passar.

Om du bokar ett datum och sedan får förhinder är det inget problem att ändra. Du har alltid rätt att fritt byta kursdatum till och med 15 dagar före kursstart eller överlåta kursen till en kollega om du inte kan medverka.


Vad händer om jag bokar plats på en kurs och sedan får förhinder?


Om du bokar ett datum och sedan får förhinder är det inget problem att ändra. Du har alltid möjlighet att fritt byta kursdatum till och med 15 dagar före kursstart eller överlåta kursen till en kollega om du inte kan medverka.

Om du skulle bli sjuk eller måste avbryta utbildningen av någon annan anledning ser vi till att du får ta igen det du missade vid något annat tillfälle. I så fall kontaktar du oss så fort som möjligt så löser vi det på bästa sätt.


Jag är nybörjare inom statistik. Kan jag gå era kurser eller behövs det några förkunskaper?


Det är självklart bra om du har erfarenhet av statistik eller statistikprogram sedan tidigare men det är absolut inget krav för att gå våra kurser.
 
Våra utbildningsförslag som vi rekommenderar alla nybörjare att välja kräver inte mer än vanlig datorvana. Det viktigaste för att kunna hänga med på våra utbildningar är att i god tid se till att dator och program fungerar som de ska inför kurstillfället.


Hur vet jag vilken kurs jag ska boka?

Om du är osäker på vad du ska boka så rekommenderar vi dig att välja något av våra utbildningsförslag. Våra förslag hjälper dig att så snabbt som möjligt behärska de statistiska metoder du behöver för att arbeta självständigt.

Du lär dig hantera ditt statistikprogram för att kunna använda det obehindrat i ditt arbete.
Vi går igenom hur du göra för att välja rätt statistisk analysmetod, tolka och validera resultaten.


För vem passar Statistikakademins kurser?


• Doktorander
• Forskare
• Analytiker
• Utredare
• Läkare
• Sjuksköterskor
• Marknadsundersökare


Jag är intresserad av era onlinekurser. Behöver jag förbereda mig på något sätt inför kursen?

Det behöver göra inför kursen är att kontrollera att dator, webbkamera, datorskärm och datormus fungerar som de ska. Du behöver även se till att statistikprogrammet som ska användas är installerat. Om du inte har tillgång till en licens så kan vi hjälpa dig att ladda ned en trialversion till kursen.


Jag har inget statistikprogram idag. Behöver jag köpa en licens innan jag går någon av era kurser?


Till vissa kurser behöver du betala för en licens för att kunna medverka. Programmet R är däremot tillgängligt utan kostnad som en fri mjukvarulicens. I och med att R är open-source kan du även använda programkod som andra har utvecklat i egna projekt utan att betala licensavgifter.

SPSS är inte gratis att använda men det finns möjlighet att testa programmet innan man köper. SPSS erbjuder en gratis trialversion som gäller i 30 dagar och ger dig en möjlighet att prova på hela programmet. Denna programversion finns tillgänglig för både PC och Mac samt fungerar alldeles utmärkt på våra utbildningar.


Vad händer om jag får datorproblem under kursen?


I så fall försöker vi hjälpa dig att lösa det så fort som möjligt. I absolut värsta fall går problemet inte att lösa och då bokar vi om dig till ett annat kurstillfälle. Detta är extremt ovanligt men om det skulle inträffa så ser vi till att du kan ta igen det du missade en annan gång.


Hur går det till när Statistikakademin hjälper till med statistiken?


Det börjar med att du berättar vad vi kan göra för dig. Vi bokar sedan en tid för ett inledande möte där vi tittar lite närmare på datamaterialet och bedömer tidsåtgång. Du får sedan ett förslag från oss att ta ställning till där vi presenterar hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt.


Under fliken konsulttjänster i huvudmenyn har ni listat fyra saker ni hjälper till med. Kan ni även hjälpa till med andra saker?


Javisst kan vi det. De fyra punkterna statistiska analyser , datahantering och grafer, poweranalyser samt statistisk analysplan (SAP) är de vanligaste sakerna vi hjälper våra kunder med. Om du har något andra problem så är de bara att höra av dig med dina frågor så ska vi försöka hjälpa dig på bästa sätt.