Kompetenspott inför 2025
Passa på att investera årets kvarvarande medel i en Kurspott, Konsultpott eller Kombipott!
Vad är Poweranalys?
Statistisk styrka eller power är ett begrepp inom statistiken som vid hypotesprövning används för att beräkna sannolikheten att en undersökning upptäcker en verklig skillnad mellan grupper. Den beräkning som används kallas vanligtvis styrkeberäkning, powerberäkning eller poweranalys.
Grundprincipen är att man jämför en kontrollgrupp med en experimentgrupp som man utsätter för någon typ av behandling. Om grupperna skiljer sig tillräckligt mycket åt från varandra så kan vi utesluta att behandlingen inte haft någon effekt.
Beräkningen används huvudsakligen i stadiet för studieplanering för att säkerställa att de undersökta grupperna är tillräckligt stora för att studien ska vara möjlig att genomföra. Man vill dessutom undvika att använda sig av för stora stickprov då detta kan bli väldigt kostsamt och oetiskt ifall man utsätter studiedeltagare för interventioner i onödan.
Att beräkna storleken på sitt stickprov hjälper forskaren att bestämma den minsta provstorleken som är lämplig för att detektera effekten av ett givet test vid önskad statistisk signifikansnivå.
Poweranalyser i SPSS
Sedan version 27 av SPSS släpptes år 2020 har verktyget för poweranalyser funnits med i programmmet. Innan det var möjligt kunde man använda sig av andra program så som G*Power eller R. Många användare föredrar fortfarande att använda sig av dessa verktyg för sina analyser men majoriteten utför numera sina poweranalyser direkt i SPSS.
Följande alternativ för att beräkna provstorlekar ingår numera i programmet:
Jämförelser av medelvärden
One Sample T-test, Paired Samples T-test, Independent Samples T-testoch One-way ANOVA
Proportioner
McNemar’s test, Chi2-test och Binomialtest
Korrelationer
Linjär regression
Nu tar vi en frågestund där vår statistiker Anders Berglund svarar på de vanligaste frågorna vi får om poweranalyser och stickprov.
Vad är syftet med stickprovs- och powerberäkningar?
Att beräkna storleken på sitt stickprov/power är för att hjälpa forskaren bestämma den minsta provstorleken som är lämplig för att detektera effekten av ett givet test vid önskad statistisk signifikansnivå. Har man ett för litet stickprov eller låg power är risken att man missar detektera en sann effektskillnad, och vice versa, har man ett för stort stickprov kan det bli väldigt kostsamt, och oetiskt om man utsätter prövningsdeltagare för interventioner i onödan.
Vem har användning av det?
Alla som håller på med kvantitativ forskning eller arbete, som tex klinisk forskning.
När har man nytta av stickprovsberäkningar och poweranalys?
Redan när man planerar sin studie har man nytta av en stickprovsberäkning. Till exempel för att se om studien är möjlig att genomföra.
Du har ju utvecklat en kurs som behandlar stickprovsberäkningar och poweranalyser i SPSS. För vem passar utbildningen?
Ja, kursen hjälper dig att komma igång med stickprovsberäkningar och poweranalys samt att själv kunna utföra de vanligaste uträkningarna i SPSS. Utbildningen passar alla som är på något sätt involverad i forskningsstudier eller forskningsarbete. Det kan exempelvis vara intressant för dig som är forskare, doktorand, analytiker, forskande läkare eller sjuksköterska.
Letar du efter något annat? Se våra övriga kurssidor.
Passa på att investera årets kvarvarande medel i en Kurspott, Konsultpott eller Kombipott!
Välj mellan utbildningar i SPSS, R, Statistica, Stata eller AI och machine learning.
Lär dig utföra dina egna analyser samt tolka, validera och presentera resultaten.
Go from being a beginner to being able to perform your own analyses
Utbildningar i AI, SPSS och R som höjer kvaliteten på ditt statistikarbete
Gå från att vara nybörjare till att kunna utföra dina egna analyser