Hantera Cookies
För att du ska få en så bra upplevelse som möjligt på webbplatsen använder vi cookies som innebär att vi lagrar och/eller får tillgång till viss information på din enhet så som mobil eller dator.
Utvecklingen inom AI går svindlande fort och blir ett allt viktigare verktyg inom många verksamheter. Samtidigt florerar en hel del missförstånd kring vad dagens AI egentligen kan göra och kring vad som ligger runt hörnet. Å ena sidan underskattar många hur långt AI har kommit och hur användbart det kan vara – många framsteg sker utan att vi märker dem. Å andra sidan överskattar många AI och missar att det som rapporteras i media bygger på pressmeddelanden från företag som gärna överdriver hur bra deras system egentligen är.
Vår endagskurs om AI och machine learning är riktad mot beslutsfattare, chefer, projektledare och forskare som planerar att vara inblandade i AI-projekt eller helt enkelt vill få en bättre förståelse för ämnet. Det enda förkunskapskravet är grundläggande datorvana. På kursen testar vi att bygga några AI-modeller, bland annat för att analysera bilder och enkätsvar, samtidigt som vi diskuterar frågor som:
Förkunskaper: Grundläggande datorvana.
Kursen hjälper dig att snabbt komma igång med Statistica och behandlar de centrala delarna av programmet. Statistica 1 är en idealisk bas för de mer avancerade kurserna i vårt kursutbud.
Utbildningen inleds med en genomgång av statistikprogrammet Statistica. Kursdeltagarna får strategier för att på bästa sätt få tillgång till programmets kraftfulla data och grafhanteringsfunktioner. Andra delen av kursen ägnas åt beskrivande statistik och statistisk inferens (eller statistisk slutledning). Detta ger en bra introduktion, både för nybörjare och för den som vill fräscha upp gamla kunskaper, om centrala statistiska begrepp och de vanligaste statistiska metoderna.
Kursen ger en grundlig förståelse av enkla och avancerade ANOVA- och regressionsmodeller.
I första delen av kursen behandlas enkla och avancerade modeller i regression. Regression är den naturliga fortsättningen på korrelationer, dvs sambandet mellan två numeriska variabler. I kursen kommer modeller med en eller flera förklarande variabler att behandlas liksom hur man på olika sätt bygger modeller och predikterar nya observationer med hjälp av dem.
Efter det presenteras ANOVA som är den naturliga fortsättningen på Students t-test, alltså jämförelse av gruppmedelvärden. Under kursen kommer modeller med en eller flera förklarande variabler att behandlas liksom interaktioner och post-hoc test.
Kursen ger en ordentlig genomgång av logistisk regression och överlevnadsanalys.
Under förmiddagen kommer logistisk regression att behandlas. På eftermiddagen kommer deltagarna att få arbeta med överlevnadsanalys där överlevnadskurvor (Kaplan-Meier) kommer att användas. Jämförelse av olika grupper kommer att beröras samt mer avancerade fall där Cox PH regression måste användas.
Kursen hjälper dig att snabbt komma igång med R Commander och behandlar de centrala delarna av programmet. Rcmdr 1 är en idealisk bas för de mer avancerade kurserna i vårt kursutbud.
Första dagen inleds med en genomgång av statistikprogrammet R och tilläggspaketet R Commander. Kursdeltagarna får strategier att på bästa sätt få tillgång till programmets kraftfulla data och grafhanteringsfunktioner. Andra kursdagen ägnas åt beskrivande statistik och statistisk inferens (eller statistisk slutledning). Detta ger en bra introduktion, både för nybörjare och för den som vill fräscha upp gamla kunskaper, om centrala statistiska begrepp och de vanligaste statistiska.
Kursen ger en grundlig förståelse för enkla och avancerade modeller i regression och ANOVA.
Under första dagen kommer regression, som är den naturliga fortsättningen på korrelationer, alltså sambandet mellan två numeriska variabler att behandlas. I kursen kommer modeller med en eller flera förklarande variabler att behandlas. Under dag två behandlas ANOVA som är den naturliga fortsättningen på Student’s t-test, alltså jämförelse av gruppmedelvärden. I kursen kommer modeller med en eller flera förklarande variabler att behandlas liksom interaktioner och olika post-hoc test.
Excel är ett mycket vanligt kalkylprogram. Det är ett kraftfullt verktyg när det handlar om att få ut något meningsfullt ur stora mängder data. Men det fungerar också mycket bra för enkla beräkningar och för att hålla ordning på nästan vilken information som helst. För att kunna använda Excel som ett fullvärdigt statistikverktyg krävs att du använder tilläggsmodulen Analysis Toolpak och det är ifrån denna som kursen tar sitt avstamp. Modulen används för att kunna dra slutsatser om data som är svåra att få fram med enklare beskrivande statistik.
Du är säkert van vid tabeller, staplar och diagram om du valt Excel som huvudverktyg för statistisk bearbetning. Men det finns mer i programmet än det man vanligen ser. Excels Analysis Toolpak ger dig, på ett enkelt sätt, tillgång till korrelation, regression, t-test och ANOVA vilket är basen i denna kurs. Dessa metoder används för att kunna dra slutsatser om samband mellan två eller flera variabler. De används också för att kunna dra slutsatser om skillnader mellan två eller flera gruppers medelvärden. Detta är basen inom statistisk inferens, alltså att kunna generalisera resultaten från ditt data till en större population.